Zolang ik mij kan herinneren hou ik ervan om dingen om mij heen én in mijzelf te observeren en te begrijpen. Daarnaast vind ik het fijn om de fysieke mogelijkheden van mijn lijf te ervaren, ook nu ik ouder word. Hoe houd ik balans tussen inspanning en ontspanning, tussen beweging en weerstand en hoe verken ik mijn mogelijkheden? In yoga komen al deze dingen samen en daarom beoefening ik het zo graag en geef ik met veel plezier les.

Die interesse om te weten hoe lichaam en geest werken en op elkaar inwerken, gaven richting aan mijn professionele ontwikkeling. Ik begon als verpleegkundige en werkte daarna als bedrijfsmaatschappelijk werker.  Beroepen die veel van je vragen en op een gegeven moment was ik toe aan een vrije periode. Ik nam een sabbatical jaar en  ben gaan reizen. Toen ik terug kwam leek het me leuk iets anders te doen. Ik ben toen gaan werken in een boekenwinkel. Toch trok de zorg op den duur weer en ik kon als coördinator van een hospice aan de slag.

India
Tijdens een reis door India in 2000 kwam ik  aanraking met meditatie. Ineens wist ik dat het mogelijk was om meer inzicht én grip te krijgen op de werking van mijn geest. Gaandeweg leerde ik verschillende technieken toe te passen om de geest tot rust te brengen, te observeren en te analyseren. Dat blijkt nu  een levenslange oefening te zijn!

Werking van de geest
Ik heb geleerd dat er verschillende methoden zijn om je geest te onderzoeken. Maar uiteindelijk gaat het erom te  realiseren dát wat je werkelijk bent. Deze staat van ‘zijn’ schijnt onbeschrijfelijk te zijn, niet in woorden uit te drukken en alleen in meditatie te ervaren.
Wat  ‘dát ene’ is, daarover zijn boekenkasten vol geschreven. In de hindoeïstische filosofie wordt gesproken over Brahman, Atman, Pure Conciousness, Thruth Self en nog vele andere begrippen. In boeddhistische filosofie wordt gesproken over Boeddha-natuur, de Natuur van de geest. Veel meditatie technieken worden al eeuwen lang beoefend tot vandaag aan toe.
Tegenwoordig is vanuit wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat concentratie, meditatie en positieve gedachten een gunstige uitwerking hebben op lichamelijk en geestelijk welbevinden. Men is er nog steeds niet achter hóe het precies werkt. Opvallend is dat onderzoeksresultaten vaak overeenkomen met ervaringen die Wijzen (Rishis, Bodhisattva’s, Boeddha’s) al beschreven hebben.

Leraren
Ik ben dankbaar voor lessen die ik kreeg van hedendaagse meditatie leraren. Voor het geduld dat zij keer op keer opbrengen om kennis en beoefening toegankelijk maken voor onze ‘westerse geest’. In het bijzonder denk ik aan leraren van het Tibetaans Instituut in Huy, België.

Docentenopleiding
In 2014 wilde ik me meer verdiepen in verschillende aspecten van yoga.  Ik ben toen een docentenopleiding gaan volgen bij Yoga Vidya. Dit is een van oorsprong Duitse organisatie die inmiddels in Rotterdam een afdeling heeft.

Sterk lichaam
Tijdens deze opleiding maakte ik kennis met inspirerende mensen en mijn beoefening heeft zich verder kunnen verdiepen. Ik ervaarde dat het onderzoeken van de geest ook een gezond, sterk en flexibel lichaam vraagt. Daarom is beoefening van de fysieke kant van yoga (hatha yoga: houdingen, ademhalingsoefeningen en ontspanning) zo belangrijk en dat kun je gelukkig doen tot op hoge leeftijd.

Sivananda Yoga
Sivanada was een van de grootste yoga meesters van de twintigste eeuw.  Hij onderwees dat yoga zoveel is meer dan fysieke houdingen alleen. Sivananda Yoga behelst  het hele spectrum van Yoga: Jnana yoga (kennis, studie), Raja yoga (concentratie, meditatie), Bhakti yoga (rituelen), Karma yoga (dienstbaarheid) en Kundalini yoga (beheersing van adem en levensenergie).

Instrument
Begin 2017 rondde ik de opleiding af en inmiddels geef ik met veel plezier les op diverse locaties. Ik zie mezelf als instrument om yoga door te geven. Op mijn manier, maar vanuit principes die afkomstig zijn uit een eeuwenoude oefenmethode voor lichaam en geest.

Samenwerking
Sinds 2018 werk ik samen met Lilian Sandmann en organiseren wij yoga verwendagen en weekenden. 
Lees verder>>>

Ik hoop dat ook  jij,  je kracht zult ervaren bij de beoefening van yoga. Dat je lichaam en geest flexibel en sterk worden. Dat je beter kunt ontspannen. En  bovenal wens ik je daarbij veel plezier toe!